Υγιή Ψάρια

ψαρι pic3897Χρήσιμες συμβουλές για υγιή ψάρια.

Όπως σε όλα τα ζώα έτσι και στα ψάρια ταιριάζει η έκφραση “η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία”. Ο βασικότερος λόγος που ασθενούν τα ψάρια είναι το στρες. Το στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και εξασθενεί την αντίσταση στις ασθένειες.

Το στρες προκαλείτε από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

  • Λάθη συντήρησης.
  • Απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας.
  • Συχνή όχληση των ψαριών (πχ. λόγω συνεχών αλλαγών στη διακόσμηση ή από χτυπήματα στο τζάμι του ενυδρείου).
  • Ενυδρεία χωρίς κρυψώνες ή σημεία ηρεμίας.
  • Ασυμβατότητα ψαριών.
  • Κακή συντήρηση.
  • Υπερβολικό τάισμα με αποτέλεσμα κακής ποιότητας νερό.

Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες στρες. Αν αποκλείσουμε όλες αυτές τις αιτίες θα έχουμε υγιή ψάρια, χωρίς στρες και με γερό ανοσοποιητικό σύστημα που αρρωσταίνουν πιο δύσκολα.

dophin gravel

Λάθη συντήρησης

Το μεγαλύτερο λάθος στη συντήρηση ενός ενυδρείου γίνεται στη συχνότητα και στον τρόπο της αλλαγής του νερού του. Το νερό δεν πρέπει να το αλλάζουμε πολύ συχνά γιατί στρεσάρουμε τα ψάρια με τις αλλαγές. Ούτε πρέπει να καθυστερούμε πολύ τις αλλαγές γιατί τότε ανεβαίνουν τα επίπεδα νιτρικών και τα ψάρια υποφέρουν. Αν δεν έχετε μεγάλο φόρτο ψαριών στο ενυδρείο και δεν ταΐζετε υπερβολικά τότε μια αλλαγή του 1/3 του νερού ανά 10 με 15 μέρες είναι συνήθως αρκετή. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το μέγεθος και ο τύπος του φίλτρου, καθώς και το είδος των ψαριών.

Σίγουροι για το πότε χρειάζεται αλλαγή το νερό μπορείτε να είστε μόνο ελέγχοντας τα νιτρικά με ένα κατάλληλο τεστ. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής νερού πρέπει να ενοχλείτε όσο το δυνατόν λιγότερο τα ψάρια. Η αλλαγή νερού πρέπει να γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα με κατάλληλη αντλία για να μην αναταράσεται πολύ το νερό και το νερό που συμπληρώνετε δεν πρέπει να πέφτει με πίεση ώστε να μην ανακατεύεται υπερβολικά ο βυθός του ενυδρείου. Τυχόν κλαδέματα σε φυτά ή αλλαγές στη διακόσμηση καλό είναι να γίνονται κατά τη διάρκεια της αλλαγής νερού. Να είναι μελετημένα από πριν, για να αποφεύγετε το επιπλέον στρες από συχνές επεμβάσεις.

Τα ειδικά ψαλίδια και τσιμπίδες σχεδιασμένα για αυτή τη δουλειά βοηθούν ώστε να ενοχλείτε όσο το δυνατό λιγότερο τα ψάρια κατά τη διάρκεια των κλαδεμάτων και των φυτεύσεων.

για υγιή ψάρια pic2947Συμβατότητα Ψαριών

Όταν επιλέγετε ψάρια για το ενυδρείο σας υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να λαμβάνετε υπόψην ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Όλα τα ψάρια ενυδρείων δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Υπάρχουν ψάρια που είναι επιθετικά αλλά και κάποια που χρειάζονται κρυψώνες για να νοιώθουν ασφάλεια. Κάποια είδη είναι η φυσική τροφή κάποιων άλλων κοκ. Εκτός αυτού κάποια ψάρια χρειάζονται μαλακό νερό ενώ κάποια άλλα σκληρό και ορισμένα χρειάζονται αρκετά μεγάλο ενυδρείο για να ζήσουν.

Πριν από τις αγορές καλό είναι να έχετε ψάξει τα είδη που σας ενδιαφέρουν και να ερευνήσετε αρκετά για να δείτε αν μπορούν να εγκατασταθούν στο ενυδρείο σας και αν θα έχουν πρόβλημα με τα υπόλοιπα ψαράκια. Ένας τρόπος για να έχετε μια σχετική ασφάλεια ως προς την συμβατότητα των ψαριών μεταξύ τους είναι να επιλέγετε ψάρια από συγκεκριμένο βιότοπο. Για παράδειγμα μπορείτε να κάνετε ένα ενυδρείο μόνο με ψάρια αμαζονίου και πολύ μαλακό και όξινο νερό και να είστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ιδιαίτερα προβλήματα συμβατότητας. Φυσικά πάλι θα πρέπει να έχετε μελετήσει τα είδη που θα φιλοξενήσει το ενυδρείο σας για να είστε σίγουροι. Μια εύκολη επιλογή για αρχάριους είναι τα ζωοτόκα ψάρια όπως guppy, platy, molly κλπ. Αυτά συνήθως είναι ειρηνικά ψάρια χωρίς πολλές απαιτήσεις και αν υπάρχουν αρκετές κρυψώνες στο ενυδρείο σύντομα θα δείτε και γόνους.

για υγιή ψάρια pic294Σωστό Τάισμα

Για το σωστό τάισμα των ψαριών λέγονται τόσα πολλά που στο τέλος μπερδεύουν τον αρχάριο ενυδρειόφιλο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ταΐσματος και ο καθένας στο τέλος επιλέγει αυτόν που ταιριάζει περισσότερο στον ίδιο και στα ψάρια του. Κάποιοι δίνουν ζωντανές τροφές στα ψάρια ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν τις τροφές του εμπορίου. Κάποιοι ταΐζουν μία φορά την ημέρα ενώ κάποιοι κάνουν 2-3 ταΐσματα σε συγκεκριμένες ώρες καθημερινά. Προσωπικά είμαι υπέρ των τροφών του εμπορίου λόγω ευκολίας αλλά κι επειδή φοβάμαι οτιδήποτε ζωντανό μπαίνει στα ενυδρεία μου αν δεν έχει περάσει καραντίνα. 2 φορές την ημέρα τάισμα με ποσότητες που θα καταναλωθούν άμεσα από τα ψάρια και χορήγηση βιταμινών με διάφορους τύπους ποιοτικών τροφών είναι ο δικός μου τρόπος.

Ανάλογα με τα είδη των ψαριών σε κάθε ενυδρείο επιλέγετε και τις κατάλληλες για αυτά τροφές. Συνήθως έχουμε μια βασική τροφή και συμπληρώνουμε με άλλες συμπληρωματικές το ημερήσιο συσσίτιο των ψαριών, ώστε να λαμβάνουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Μπορούμε να ταΐζουμε με το χέρι αλλά μια αυτόματη ταΐστρα είναι σωτήρια λύση όχι μόνο για τις μέρες που λείπουμε από το σπίτι αλλά και για να κρατάει αυστηρό ωράριο στο τάισμα των ψαριών.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.