Κουνέλι – Βασική Φροντίδα

κουνελι pic28322Το κουνέλι είναι από τα πιο συμπαθητικά κατοικίδια ζώα. Συνήθως, γίνεται το πρώτο κατοικίδιο ενός παιδιού λόγω της τρυφερής του φύσης και της αξιαγάπητης εμφάνισης. Όπως όλα τα κατοικίδια έτσι κι αυτό χρειάζεται περιποίηση και αγάπη. Πολλές φορές οι γονείς κάνουν το λάθος να αγοράζουν ένα κουνέλι στο παιδί τους σαν πρώτο κατοικίδιο, χωρίς να προσφέρουν την απαιτούμενη καθοδήγηση.

Πριν αγοράσουμε ένα κουνέλι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα του προσφέρουμε την απαραίτητη φροντίδα για να είναι ευτυχισμένο και υγιές. Ο χώρος που θα έχει στην διάθεσή του, η σωστή διατροφή, η τακτική καθαριότητα αλλά και η ασχολία μαζί του εκτός κλουβιού είναι απαραίτητα για να είναι το κουνελάκι ευτυχισμένο και υγιές.

Τα κουνέλια από τη φύση τους είναι δραστήρια ζώα. Τρέχουν, σκάβουν και ροκανίζουν όλη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται αρκετό χώρο, αλλά και παιχνίδια, για να μπορούν να εκτονώσουν όλη αυτή την ενέργεια. Το μικρότερο κλουβί που υπάρχει για κουνέλι έχει μήκος 60cm, κάτι που σημαίνει ότι το κουνελάκι θα πρέπει να περνάει αρκετή ώρα την ημέρα εκτός κλουβιού για να μπορεί να εξασκηθεί. Σε τόσο μικρό κλουβί δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμα το κουνέλι χωρίς να το βγάζουμε έξω. Αν δεν έχουμε τον ελεύθερο χρόνο για να βγάζουμε το κουνέλι, ένα κλουβί 80cm ή και μεγαλύτερο είναι απαραίτητο. Σε ένα μεγάλο κλουβί μπορεί να χωρέσει κάποιο σπιτάκι για το κουνέλι, η τουαλέτα αλλά και παιχνίδια για να μασουλάει και να εκτονώνεται τις ώρες που εσείς λείπετε. Για να ικανοποιείται η ανάγκη του κουνελιού για σκάψιμο (μην ξεχνάτε ότι στη φύση ζούνε σε λαγούμια και σκάβουν καθημερινά) υπάρχει το Bunny Digging Box μέσα στο οποίο μπαίνει ειδική άμμος και το κουνελάκι μπορεί να σκάψει με ασφάλεια και χωρίς να λερώνει γύρω του.

Πολλοί ιδιοκτήτες κουνελιών σήμερα επιλέγουν τα Πάρκα για μικρά ζώα για να βγάζουν εκεί το κουνελάκι από το κλουβί του, χωρίς το άγχος να μασουλήσει κάτι. Μέσα στο παρκάκι μπορεί να περάσει αρκετές ώρες το κουνέλι, χωρίς την άμεση επίβλεψή σας έχοντας αρκετά παιχνίδια για να ασχολείται.

Oxbow Hay Blends pic8245Διατροφή

Η σωστή διατροφή του κουνελιού είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ευζωία του. Το κουνέλι έχει ανάγκη από πολλές φυτικές ίνες στη διατροφή του για να λειτουργήσει σωστά το εντερικό του σύστημα. Παράλληλα τρώει και αρκετούς σπόρους αλλά και αποξηραμένα φρούτα για να λάβει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Έτσι η διατροφή του αποτελείται από ένα μείγμα βασικής τροφής και αποξηραμένο τριφύλλι συνήθως σε αναλογία 1 προς 1. Πολλές εταιρείες παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τροφή καθώς και εξειδικευμένα χόρτα και βότανα για τα κουνέλια, όπως η Oxbow η οποία είναι πρωτοπόρα στη διατροφή των κουνελιών παγκοσμίως και η Vitakraft με το Premium Menu και το Emotion Beauty Select, δύο ποιοτικές και ισορροπημένες τροφές για κουνελάκια. Εκτός από τις βασικές τους τροφές οφείλουμε να έχουμε πάντα διαθέσιμη πέτρα ιχνοστοιχείων στο κουνέλι. Η πέτρα βοηθάει στην πρόσληψη συστατικών που δεν περιέχονται στις τροφές και παράλληλα να μην μακραίνουν υπερβολικά τα δόντια του. Τα δόντια του κουνελιού μακραίνουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής του και για αυτό χρειάζεται την πέτρα που προαναφέραμε και διάφορα σνακ απασχόλησης.

Ένας εύκολος τρόπος να μη φοβάται το κουνελάκι το ανθρώπινο χέρι είναι να χρησιμοποιούμε λιχουδιές. Οι λιχουδιές πρέπει να δίνονται πάντα από το χέρι σας και όχι να τις αφήνετε στο πιατάκι. Σε ελάχιστο διάστημα το κουνέλι θα ψάχνει τα χέρια σας όπου κι αν βρίσκεται και θα έρχεται κοντά σας μόλις σας δει. Λιχουδιές πολύ γευστικές και με μαλακή υφή όπως τα Drops της Vitakraft έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

κουνέλι pic2487Φροντίδα

Στην φροντίδα του κουνελιού φυσικά περιλαμβάνεται και η καθαριότητά του. Τα κουνελάκια συνήθως δεν χρειάζονται μπάνιο όπως τα σκυλάκια αλλά είναι πολύ σημαντικό το υπόστρωμα στο κλουβί τους να είναι πάντα καθαρό. Ένα βρώμικο ή υγρό υπόστρωμα μπορεί μέχρι και να αρρωστήσει το κουνέλι σας. Συνήθως για ένα ενήλικο μίνι κουνέλι, σε ένα ευρύχωρο κλουβί, η καθαριότητα μία φορά την εβδομάδα αρκεί αλλά αυτό εξαρτάται από τη διατροφή και το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε.

Το πιο απορροφητικό υπόστρωμα που έχουμε βρει είναι το συμπιεσμένο ξύλο σε μορφή πέλλετ το οποίο συγκρατεί υγρασία πολλαπλάσια από τον όγκο του. Κυρίως σε ράτσες κουνελιών με μακρύτερο τρίχωμα είναι απαραίτητο γιατί οποιοδήποτε άλλο υπόστρωμα λερώνει το τρίχωμα του ζώου. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριονίδι σαν υπόστρωμα αλλά χρειάζεται πιο συχνά αλλαγή. Στην περίπτωση που το κουνελάκι σας λερωθεί τοπικά υπάρχουν ειδικά μαντηλάκια για κατοικίδια με τα οποία μπορείτε πολύ εύκολα να καθαρίσετε το τρίχωμά του.

Τα κουνέλια συνήθως δεν χρειάζονται αποπαρασίτωση, αλλά αν έχετε σκυλάκι στο σπίτι ή στην περίπτωση που βγάζετε το κουνελάκι σε αυλή κινδυνεύει όσο και ο σκύλος από τα παράσιτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να χρησιμοποιείτε Αντιπαρασιτική λοσιόν τουλάχιστον κατά τους θερμούς μήνες του χρόνου.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.