Ινδικό Χοιρίδιο – Βασική Φροντίδα

ινδικό χοιρίδιο pic248752Τα τελευταία χρόνια διαδώθηκε αρκετά αυτό το αξιαγάπητο ζωάκι και όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες απολαμβάνουν τη συντροφιά του. Το Ινδικό Χοιρίδιο είναι ζώο συγγενικό του κουνελιού κι έτσι έχει πολλές ομοιότητες αλλά και κάποιες διαφορές που πρέπει να γνωρίζουμε πριν το αποκτήσουμε. Όπως και το κουνέλι, το ινδικό χοιρίδιο είναι από τη φύση του ήρεμο αλλά και φοβιτσιάρικο. Ο καλύτερος τρόπος να το προσεγγίσουμε είναι με την προσφορά τροφής. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν ειδικές λιχουδιές όπως τα Drops Yogurt και Wild berries της Vitakraft. Πολύ σύντομα το ινδικό χοιρίδιο θα συνδέσει το χέρι σας με την προσφορά τροφής και θα έρχεται κοντά σας μόλις σας βλέπει. Αν το ζωάκι συνεχίσει να σας φοβάται μην προσπαθείτε να το χαϊδέψετε ή να το πιάσετε με το ζόρι, αλλά συνεχίστε να προσφέρετε τροφή, απλά θέλει το χρόνο του για να σας συνηθίσει. Τα ινδικά χοιρίδια είναι σχετικά απλά στη φροντίδα τους. Χρειάζονται αρκετό χώρο επειδή είναι δραστήρια ζώα και σωστή διατροφή με αρκετές φυτικές ίνες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου τους.

Για τη διαμονή του Ινδικού Χοιρίδιου θα χρειαστείτε ένα κατάλληλο κλουβί. Αν έχετε σκοπό να απασχολείτε αρκετή ώρα καθημερινά το ζωάκι εκτός κλουβιού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρότερων διαστάσεων κλουβί αλλά γενικά ισχύει όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο. Ένα ευρύχωρο κλουβί σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε ένα υγιές ζώο και να τοποθετείτε άνετα μέσα στο κλουβί παιχνίδια, κρυψώνες και λιχουδιές. Στο ινδικό χοιρίδιο αρέσει να κρύβεται αρκετές φορές για να πάρει έναν υπνάκο ή να καλυφθεί από κάτι που θεωρρεί απειλή, για αυτό καλό είναι να υπάρχει κάποια κατάλληλη κρυψώνα ή σπιτάκι μέσα στο κλουβί του. Πολλοί ιδιοκτήτες ινδικού χοιρίδιου σήμερα επιλέγουν τα Πάρκα για μικρά ζώα για να βγάζουν εκεί το ζωάκι από το κλουβί του, χωρίς το άγχος να μασουλήσει κάτι. Μέσα στο παρκάκι μπορεί να περάσει αρκετές ώρες, χωρίς την άμεση επίβλεψή σας έχοντας αρκετά παιχνίδια για να ασχολείται.

Vitakraft Carotties pic23745Το ινδικό χοιρίδιο όπως προαναφέραμε είναι χορτοφάγο ζώο. Η διατροφή του αποτελείται από διάφορους σπόρους, τριφύλλι και άλλα κατάλληλα χόρτα και βότανα.  Εκτός από τη βασική του τροφή μπορείτε να του δίνετε κατάλληλες λιχουδιές αλλά και αποξηραμένα φρούτα. Πολύ βασική για τον οργανισμό του ινδικού χοιρίδιου είναι η βιταμίνη C. Καλό είναι να του δίνετε σε τακτά διαστήματα το Vitafit Vitamin C στο νερό το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και είναι κατάλληλο για όλα τα τρωκτικά. Απαραίτητη είναι και η πέτρα ιχνοστοιχείων, ώστε να λαμβάνει ασβέστιο και ιχνοστοιχεία που δεν υπάρχουν στη διατροφή του.

Το ινδικό χοιρίδιο είναι ένα ζώο με αρκετά ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα που συνήθως δεν παρουσιάζει ασθένειες. Παρόλα αυτά πάντα προσέχουμε τη συμπεριφορά του κατοικιδίου μας και αν παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή ενημερώνουμε τον κτηνίατρό μας. Τα ινδικά χοιρίδια συνήθως δεν χρειάζονται αποπαρασίτωση, αλλά αν έχετε σκυλάκι στο σπίτι ή στην περίπτωση που βγάζετε το ζώο σε αυλή κινδυνεύει όσο και ο σκύλος από τα παράσιτα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να χρησιμοποιείτε Αντιπαρασιτική λοσιόν τουλάχιστον κατά τους θερμούς μήνες του χρόνου.

One thought on “Ινδικό Χοιρίδιο – Βασική Φροντίδα

  1. Pingback: Ζωοφιλία: Ινδικό Χοιρίδιο – Βασική Φροντίδα. – ON TIME NEWS

Comments are closed.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.