Υδρόβιες Χελώνες

ερπετά κατηγορία προϊόντα pic84725Αν και τα ερπετά δεν είναι και τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια, τα χελωνάκια τα βλέπουμε συχνά σε κάποια γυαλίτσα ή σε κάποιες περιπτώσεις σε ειδικό ενυδρείο σε αρκετά σπίτια. Αυτό το μικρό ζωάκι αν και πολύ ανθεκτικό έχει αρκετές απαιτήσεις τόσο στη διαμονή του, όσο και στις ιδιαίτερες συνθήκες που χρειάζονται για να ζει υγιές και ευτυχισμένο για πολλά χρόνια.

Το χελωνάκι σαν αμφίβιο χρειάζεται νερό για να κολυμπάει αλλά και ένα μέρος στεγνό για να βγαίνει από το νερό, να στεγνώνει και να μαζεύει θερμότητα. Πολλές φορές θα το δείτε στη “στεριά” με απλωμένα πόδια ακίνητο να απολαμβάνει τις ακτίνες της ειδικής λάμπας ή του ήλιου αν το επιτρέπει η εποχή. Το μέγεθος της χελωνιέρας πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να επιτρέπει στο χελωνάκι τόσο να κολυμπάει, όσο και να κινείται άνετα μέσα σε αυτήν. Έτσι το βάθος του νερού πρέπει να είναι αρκετό αλλά και το πλάτος της χελωνιέρας πρέπει να είναι τουλάχιστον το διπλάσιο από το μέγεθος της χελώνας. Αν και το χελωνάκι συνήθως το παίρνουμε σε μικρό μέγεθος και ηλικία καλό είναι να έχουμε από την αρχή προβλέψει το χώρο που θα χρειαστεί μετά από 5-6 χρόνια που θα έχει πάρει το τελικό του μέγεθος και να εφοδιαστούμε με μια ευρύχωρη χελωνιέρα.

Όπως όλα τα ερπετά έτσι και η υδρόβια χελώνα έχει ανάγκη τις ακτίνες του ήλιου, καθώς και μια πηγή θερμότητας για να κρατάει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός της. Συνήθως πάνω από την εξέδρα που έχει για στεριά η χελωνιέρα τοποθετούμε ειδικές λάμπες για ακτινοβολία και θερμότητα. Προσοχή, οι λάμπες δεν πρέπει να είναι υπερβολικά κοντά στις χελώνες επειδή υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων. Επειδή η χελώνα είναι αμφίβιο θα πρέπει και το νερό να είναι σε κατάλληλη θερμοκρασία για να επιβιώσει. Υπάρχουν θερμοστάτες άθραυστοι οι οποίοι είναι οι πιο κατάλληλοι για τις χελώνες αφού πολλές φορές (κυρίως οι μεγαλύτερες) θα χτυπήσουν πάνω στο θερμοστάτη με κίνδυνο να τον σπάσουν αν είναι γυάλινος. Αν το βάθος της χελωνιέρας είναι αρκετό μπορούμε να τοποθετήσουμε και ένα μικρό φίλτρο για να διατηρείται το νερό πιο καθαρό και να μειωθεί η συχνότητα που πρέπει να γίνονται αλλαγές νερού.

Οι μικρές χελώνες (μέχρι τον τρίτο χρόνο περίπου) είναι καθαρά σαρκοφάγες. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται τροφή πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες και δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες. Μεγαλώνοντας οι χελώνες γίνονται περισσότερο παμφάγες κρατώντας πάντα βέβαια στο διαιτολόγιό τους τις πρωτεΐνες. Για τις μικρές χελώνες η πιο κατάλληλη τροφή είναι οι αποξηραμένες γαρίδες Dajana Gammarus και συπληρωματικά κομμάτια Tubifex . Μεγαλώνοντας μπορείτε να τις δίνετε και κάποια φρέσκα φρούτα (σε μικρές ποσότητες). Καλό είναι σε τακτά διαστήματα να εμπλουτίζετε την τροφή τους με υγρή πολυβιταμίνη όπως η Tabernil Vitaminico και σχεδόν πάντα να υπάρχει στο νερό ασβέστιο σε μορφή πέτρας ή να προστίθεται σε υγρή μορφή με το Tabernil Caparazon. Οι υδρόβιες χελώνες έχουν μεγάλες ανάγκες σε ασβέστιο για να δημιουργήσουν και να ανανεώσουν το σκληρό τους καβούκι και αν τους λείψει το ασβέστιο ή το ηλιακό φως το καβούκι τους θα μαλακώσει. Κυρίως όταν είναι πολύ μικρές και σε πλήρη ανάπτυξη αυτό μπορεί να αποδειχτεί πολύ σοβαρό για την υγεία τους, ακόμη και μοιραίο. Παρόλα αυτά δεν έχετε τίποτα να φοβάστε αν χρησιμοποιείτε λάμπα για UV ακτινοβολία και συμπλήρωμα ασβεστίου στο νερό.

χελωνα pic348973Όπως είπαμε στην αρχή οι χελώνες είναι πολύ ανθεκτικά ζώα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ήδη αναφέραμε το μαλακό κέλυφος και πως να το αντιμετωπίσουμε. Οι υδρόβιες χελώνες είναι ευαίσθητες επίσης σε αναπνευστικά προβλήματα και στην ασθένεια των ματιών. Για να αποφύγουμε τα προβλήματα του αναπνευστικού πρέπει να φροντίζουμε η θερμοκρασία του αέρα να μην διαφέρει πολύ από την θερμοκρασία του νερού που έχουμε τις χελώνες. Επειδή το νερό της χελωνιέρας είναι σχετικά ζεστό αν η χελώνα βγαίνει σε κρύο αέρα κινδυνεύει να αποκτήσει αναπνευστικό πρόβλημα. Η ευκολότερη λύση σε αυτό είναι να έχουμε κάποιο κάλλυμα στην χελωνιέρα ώστε ο αέρας που κυκλοφορεί να μην είναι υπερβολικά κρύος. Το ζεστό νερό και η θερμότητα της λάμπας θα κρατάνε τον αέρα σε φυσιολογική για τις χελώνες θερμοκρασία. Την ασθένεια των ματιών μπορούμε επίσης να την προλάβουμε αν είμαστε σχολαστικοί με την καθαριότητα του νερού της χελωνιέρας. Σε σχέση με τα ψάρια η χελώνα θα αντέξει σε βρώμικο νερό, αν όμως αφήνουμε το νερό πολύ καιρό χωρίς αλλαγή αυξάνουμε τις πιθανότητες για την ασθένεια των ματιών (καθώς και για διάφορες δερματικές παθήσεις και μυκητιάσεις). Για την ασθένεια των ματιών υπάρχει το Tabernil Occular το οποίο καταπολεμά αρκετά αποτελεσματικά την ασθένεια. Με συχνές αλλαγές νερού και την προσθήκη ενός φίλτρου στη χελωνιέρα πάντως το πιο πιθανό είναι να μην χρειαστεί ποτέ να την αντιμετωπίσετε.

Αν και ασυνήθιστο κατοικίδιο η υδρόβια χελώνα σίγουρα θα σας κατακτήσει και θα σας κρατήσει συντροφιά για πολλά χρόνια αφού έχει προσδόκιμο ζωής περίπου 40 χρόνια.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.