Φυτά Ενυδρείου

Hemianthus callitrichoides pic28e463Τα υδρόβια φυτά εκπληρώνουν πολλές ζωτικές λειτουργίες μέσα σε ένα ενυδρείο. Αποτελούν σημαντικό κομμάτι του φυσικού κύκλου καθαρισμού. Σε συνεργασία με μικροοργανισμούς, οι οργανικές ουσίες όπως τα περιττώματα των ψαριών και τα υπολείμματα τροφής κατεργάζονται έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν από τα φυτά σαν θρεπτικά συστατικά. Κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης, τα φυτά παράγουν οξυγόνο και εμπλουτίζουν το νερό με αυτό το απαραίτητο στοιχείο. Μόνο τα ζωντανά φυτά δίνουν σε ένα ενυδρείο την εξωτική του ομορφιά. Το χρωματικό φάσμα του φωτός και οι αντανακλάσεις του μέσα στο νερό και πάνω στα φυτά που κινούνται δημιουργούν μοναδικές εικόνες. Τα φυτά παρέχουν συνθήκες όπως και στην φύση, δυνατότητα οριοθέτησης περιοχών, προστασία αλλά και θρεπτικά συστατικά για τους κατοίκους των ενυδρείων.

Μόνο τα φυτά επιτρέπουν το στήσιμο του ενυδρείου με φυσικό τρόπο και δημιουργούν ιδιαίτερα εξωτικές εικόνες όταν το παρατηρούμε. Τα φυτά παρέχουν στα ψάρια και τους υπόλοιπους κατοίκους την δυνατότητα να κρύβονται και να οριοθετούν περιοχές. Αυτό περιορίζει το στρες των ψαριών. Προσοχή στην επιλογή των φυτών σε συνδυασμό με τα ψάρια που υπάρχουν στο ενυδρείο σας γιατί τα φυτά αποτελούν επίσης τροφή για ορισμένα είδη ψαριών.

Τα ψάρια αισθάνονται ιδανικά σε φυτεμένα ενυδρεία και ζουν πιο υγιεινά. Απολαμβάνουν το ενυδρείο χρησιμοποιώντας όλη τους την ευκινησία και τονίζονται τα υπέροχά τους χρώματα. Το να γνωρίζετε τις απαιτήσεις τους και κατά συνέπεια να τις καλύπτετε είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχημένη διατήρηση των φυτών.

Πιο ειδικά αυτό περιλαμβάνει

  • Φωτισμό
  • Ισορροπημένη λίπανση θρεπτικών
  • Παροχή CO2

Τα φυτά μπορούν να παράγουν σύνθετα μόρια (υδατάνθρακες/σάκχαρα) που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και το νερό ενώ χρησιμοποιούν την ενέργεια του φωτός. Κατά την διαδικασία αυτή που ονομάζεται φωτοσύνθεση, τα φυτά παράγουν οξυγόνο το οποίο χρησιμοποιείται από τα ψάρια κατά την αναπνοή.

Τα φυτά των ενυδρείων απαιτούν συγκεκριμένου φάσματος φώς για την φωτοσύνθεση. Οι ειδικές λάμπες φθορισμού sera plant color παρέχουν φως κόκκινου/μπλε φάσματος. Ταιριάζει ακριβώς στις απαιτήσεις των φυτών του ενυδρείου και τονίζει τα φυσικά χρώματα φυτών και ψαριών. Μπορεί να συνδυαστεί με άλλους λαμπτήρες φθορισμού χωρίς προβλήματα. Αυτό σας δίνει την δυνατότητα να ικανοποιήσετε πλήρως τις απαιτήσεις φωτός αμφότερων ψαριών και φυτών με τον ίδιο τρόπο.

Τα φυτά ενυδρείων απαιτούν μεγάλο αριθμό θρεπτικών συστατικών για υγιή ανάπτυξη και υπέροχα χρώματα. Η ανάπτυξη μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και από την έλλειψη ενός θρεπτικού συστατικού. Αναλόγως του είδους των φυτών, η απορρόφηση ιχνοστοιχείων και μεταλλικών στοιχείων πραγματοποιείται από τις ρίζες, τα φύλλα, ή και από τα δύο. Κατά συνέπεια, υπάρχουν ταμπλέτες λίπανσης (π.χ. sera florenette A) που τοποθετούνται στο υπόστρωμα του βυθού, και υγρά λιπάσματα (π.χ. sera florena) που προστίθενται στο νερό. Ανάλογα με το είδος των φυτών που διατηρείτε, είναι απαραίτητο να λιπαίνετε με ταμπλέτες και υγρό λίπασμα για να είστε σίγουροι για την ολοκληρωμένη παροχή θρεπτικών συστατικών.

Το βασικό υπόστρωμα sera floredepot αποτελείται από μίγμα πλυμένης άμμου, τύρφης, βασικών θρεπτικών και ιχνοστοιχείων. Το sera floredepot με τα μακροχρόνια αποτελέσματά του απελευθερώνει συνεχώς θρεπτικά συστατικά για τα φυτά. Η ειδική δομή του υποστρώματος υποστηρίζει τη δημιουργία ισχυρού ριζικού συστήματος.

Μόνο το διοξείδιο του άνθρακα, ή CO2 για συντομία, επιτρέπει στα φυτά να συνθέσουν οργανικά συμπλέγματα κατά την διάρκεια της φωτοσύνθεσης που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξή τους. Τα φυτά χρησιμοποιούν για τον σκοπό αυτό κυρίως τον άνθρακα (C), τον οποίο διαχωρίζουν από το CO2 κατά την φωτοσύνθεση. Το Οξυγόνο (O2) στην συνέχεια απελευθερώνεται στο περιβάλλον. Ανεπαρκές CO2 συνεπάγεται ελλιπή ανάπτυξη φυτών, ασθενική εμφάνιση και χλωμά χρώματα. Με τον συνδυασμό του CO2 και του νερού, τα φυτά συνθέτουν πολύπλοκα μόρια σακχάρων που χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, και παράγουν οξυγόνο καθημερινά για τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς του ενυδρείου. Τα φυτά μπορούν να έχουν υγιή ανάπτυξη μόνο με αρκετή παροχή CO2. Επιπλέον το επίπεδο του CO2 αποτελεί σημαντικό παράγοντα σταθεροποίησης της ανθρακικής σκληρότητας, και κατά συνέπεια της τιμής του pH.

Οι απαιτήσεις σε CO2 των φυτών ενυδρείου

WaterCycle_pic29792Ο γενικός κανόνας είναι: όσο γρηγορότερα αναπτύσσεται ένα φυτό, τόσο ψηλότερες είναι οι απαιτήσεις του σε CO2. Έτσι ιδιαίτερα για τα ταχείας ανάπτυξης φυτά χρειαζόμαστε επιπλέον προσθήκη CO2. Όσο σωστότερα μεγαλώνουν τα φυτά, τόσο περισσότερο οξυγόνο παράγουν και τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά της άλγης καταναλώνουν. Κατά συνέπεια με σωστή ανάπτυξη φυτών, σπάνια θα αντιμετωπίσετε προβλήματα από την ενοχλητική άλγη.

Συστήματα sera CO2

Παλαιότερα, η χρήση των συστημάτων CO2 απευθυνόταν κυρίως σε επαγγελματίες χρήστες. Με τα συστήματα CO2 της sera είναι δυνατό ακόμα και για τους αρχάριους φίλους του ενυδρείου να παρέχουν στα φυτά τους την ποσότητα του CO2 που χρειάζονται γρήγορα και με ασφάλεια. Ανάλογα με το μέγεθος του ενυδρείου και την πυκνότητα των φυτών, η sera προσφέρει διαφορετικά συστήματα λίπανσης CO2.

Το sera CO2-Start είναι ιδανικό για μικρά ενυδρεία ή για λίγα φυτά. Αποτελείται από τον αντιδραστήρα sera CO2 diffusion reactor και τις ταμπλέτες sera CO2-Tabs plus. Η ταμπλέτα εισάγεται στον αντιδραστήρα CO2 και απελευθερώνει CO2 το οποίο εγκλωβίζεται στον αποθηκευτικό χώρο του αντιδραστήρα. Κατόπιν το CO2 περνάει από τα τοιχώματα του αντιδραστήρα πολύ αργά και διαλύεται μέσα στο νερό του ενυδρείου λίγο λίγο χωρίς απώλειες.

Το sera flore CO2 fertilization system συνίσταται σε μεγαλύτερα ή πυκνοφυτεμένα ενυδρεία. Αυτό το σύστημα λίπανσης διαθέτει πλήρη σειρά ανταλλακτικών και μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα και γρήγορα.

Πόσο CO2 και πότε πρέπει να προστίθεται στο ενυδρείο?

Μια συγκεκριμένη ποσότητα CO2 απαιτείται, ανάλογα με την κατανάλωση του CO2 από τα φυτά και την επιθυμητή τιμή του pH. Σαν πρώτη προσέγγιση, συνίσταται η χορήγηση στον διαχυτήρα ή τον αντιδραστήρα μιας ή δυο φυσαλίδων ανά λεπτό για κάθε 10 λίτρα νερού στο ενυδρείο. Η βέλτιστη δοσολογία CO2 ανά λεπτό μπορεί να είναι αρκετά υψηλότερη ανάλογα με το πόσο έντονα αντιδρούν τα φυτά μέσα από την ανάπτυξη τους και/ή εάν η επιθυμητή τιμή του pH βρίσκεται σε ελαφρά όξινη περιοχή (π.χ. 6.5).

Θα είναι ευκολότερο για τα φυτά να αναπτυχθούν δυναμικά και με υγεία, αν τα προσθέσετε ακολουθώντας τις συμβουλές μας:

Εργαλεία για ιδιαίτερη φροντίδα φυτών

Το ψαλίδι sera flore tool S και η τσιμπίδα sera flore tool P είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι και επιτρέπουν άμεση και γρήγορη εργασία με ευαίσθητα φυτά ή σε περιοχές του ενυδρείου με περιορισμένη πρόσβαση. Αυτό περιορίζει την συντήρηση του ενυδρείου, και κατά συνέπεια το στρες των ψαριών.

Υπόστρωμα για φυτά

Καλύψτε ένα ορισμένο κομμάτι του πάτου του ενυδρείου που προορίζεται για φύτεμα με το sera floredepot που περιλαμβάνει λίπασμα σε ταμπλέτες. Τοποθετήστε χαλίκι ενυδρείου και/ή άμμο πάνω στο υπόστρωμα του βυθού σύμφωνα με το γούστο σας. Οι συνδυασμοί επιτρέπουν την δημιουργία πολλών χρωματικών αποτελεσμάτων.

Προετοιμασία φυτών.

Τα φυτά που αγοράζετε συνήθως έχουν ένα μολύβδινο δαχτυλίδι που τα κρατάει βυθισμένα στα ενυδρεία των ειδικευμένων καταστημάτων. Επίσης οι ρίζες τους μπορεί να είναι τυλιγμένες με πετροβάμβακα. Αφαιρέστε τον μόλυβδο και το περιτύλιγμα των ριζών πριν τοποθετήσετε τα φυτά στο ενυδρείο σας. Γεμίστε αρχικά το ενυδρείο μέχρι τα δύο τρίτα του. Κατόπιν κοντύνετε προσεκτικά τις ρίζες των φυτών σε περίπου 3εκ. χρησιμοποιώντας το ψαλίδι φυτών sera flore tool S. Αυτό θα ενισχύσει την ανάπτυξη καινούριου ριζώματος και κατά συνέπεια την γρηγορότερη ανάπτυξη των φυτών.

echinodorus amazonicus pic2942

Προσθήκη φυτών

Ανοίξτε μερικές τρύπες στον βυθό με το δάχτυλό σας ή με την τσιμπίδα φυτέματος φυτών sera flore tool P. Τοποθετήστε προσεκτικά τα φυτά μέσα σε αυτές τις τρύπες. Ξεκινήστε λίγο βαθύτερα στην αρχή και στη συνέχεια τραβήξτε τα φυτά ελαφρά προς τα επάνω μέχρι την τελική τους θέση. Κάνοντάς το αυτό, θα βοηθήσετε τις ρίζες να πάρουν την σωστή θέση χωρίς να προεξέχουν ή να γυρίσουν προς την επιφάνεια. Υπολογίστε μια ταμπλέτα sera florenette A για κάθε 20 λίτρα νερού στο ενυδρείο και τοποθετήστε τες μέσα στο υπόστρωμα κοντά στις ρίζες των φυτών.

Μπορείτε να γεμίσετε τώρα το υπόλοιπο ενυδρείο σας.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.