Φροντίδα Κουταβιού

cute dog pic6995Όταν έρχεται ένα κουτάβι στο σπίτι για πρώτη φορά, η φροντίδα του μπορεί να είναι κάτι πρωτόγνωρο για όλη την οικογένεια. Το κουτάβι είναι ένα νέο μέλος για την οικογένεια και σαν τέτοιο πρέπει να βρει τη θέση του σε αυτήν. Ανεξάρτητα από τη ράτσα του σκύλου που επιλέξατε κάποια βασικά πράγματα πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει η συμβίωσή σας πιο εύκολη.

Καταρχήν το κουτάβι χρειάζεται κάποια βασικά είδη “πρώτης ανάγκης” για να εξυπηρετούνται οι βασικές του βιολογικές ανάγκες. Το κατάλληλο πιατάκι για τροφή και νερό είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να είναι στο κατάλληλο μέγεθος και καλής ποιότητας για να μην τα αναποδογυρίζει το κουτάβι μας και τα μασουλάει. Επιλογές υπάρχουν πολλές όπως τα ανοξείδωτα μπωλ αλουμινίου, τα οποία κυρίως για τις πιο μεγαλόσωμες φυλές σκύλων αποτελούν μια πολύ καλή και ανθεκτική λύση.

Επειδή κάποια σκυλάκια είναι πιο λαίμαργα και πολλές φορές πνίγονται ή καταπίνουν τις κροκέτες ολόκληρες ίσως χρειάζονται ένα ειδικό αντιλαιμαργικό μπωλ φαγητού. Με αυτό το μπωλάκι θα αναγκάζονται να τρώνε σωστά την τροφή τους.

dog food pic859Η τροφή που θα τρώει το κουτάβι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο σημαντικό για την μακροζωία και την υγεία του νέου σας φίλου. Η επιλογή μπορεί να γίνει ανάμεσα σε ξηρές τροφές και υγρές τροφές και πολλές φορές γίνεται και συνδυασμός των δύο. Πλέον υπάρχουν στην αγορά πολλές ποιοτικές τροφές και κάθε εταιρεία έχει τροφές ειδικά για κουτάβια, οι οποίες καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους. Αυτό που πρέπει να προσέξετε σε κάθε περίπτωση είναι η τροφή που θα δώσετε να μην περιέχει πολλά σιτηρά και η περιεκτικότητα σε φρέσκο κρέας να είναι υψηλή. Εταιρείες όπως η Serebro η οποία παράγει τροφές χρησιμοποιώντας πρώτες ύλες ανθρώπινης κατανάλωσης (και όχι χαμηλής ποιότητας υποπροϊόντα), ή η Fitness Trainer χωρίς σιτηρά και με μονοπρωτεϊνική συνταγή, προσφέρουν τροφές υψηλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές.

dog leash pic8313Από τη στιγμή που το κουτάβι σας θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του θα ξεκινήσουν οι βόλτες του. Κατά τη διάρκεια της βόλτας γίνεται και ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης του σκύλου. Για να υπάρχει μια σχετική ελευθερία κινήσεων και ασφάλεια στη βόλτα, καλό είναι να επιλέξετε προσεκτικά τα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσετε. Το περιλαίμιο ή το σαμαράκι πρέπει να είναι κατάλληλου μεγέθους ώστε το σκυλί να μην δυσανασχετεί αλλά να μην μπορεί να το βγάλει κιόλας. Εμπειρικά θα πρέπει να χωράει να περάσει το δάχτυλό μας ανάμεσα στο περιλαίμιο και το λαιμό του σκύλου καταβάλλοντας μικρή προσπάθεια. Για οδηγό μπορείτε να επιλέξετε ένα κλασσικό οδηγό ή έναν αυτόματο οδηγό με μέγεθος ανάλογο του σωματότυπου του σκύλου και πάντα αρκετά μεγάλο σε μήκος για να μπορεί να ασκείται το σκυλάκι αρκετά. Να θυμάστε πάντα πως όσο πιο μικρό σε ηλικία είναι το κουτάβι τόσο πιο μικρές πρέπει να είναι σε διάρκεια οι βόλτες. Μεγαλώνοντας μπορεί να πηγαίνει μεγαλύτερες βόλτες και να ασκείται πιο έντονα. Κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο να υπάρχει διαθέσιμο νερό για το σκυλί για τις μεγάλες βόλτες και φυσικά αυτές να γίνονται σε ώρες που έχει δροσιά. Μια καλή λύση για το νερό του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτας ή του ταξιδιού είναι τα φορητά δοχεία νερού.

Εκτός από τις βόλτες ο νέος σας φίλος θα περνάει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του μέσα στο σπίτι. Εκεί συνεχίζει η εκπαίδευσή του ώστε να μην πειράζει τα έπιπλα και τα πράγματά σας αλλά και να μάθει να κάνει την ανάγκη του, στην αρχή στην απορροφητική πάνα και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της βόλτας. Φυσικά η εκπαίδευση του σκύλου πρέπει να είναι θετική χρησιμοποιώντας επιβράβευση και τονίζοντας τις επιθυμητές συμπεριφορές είτε προσφέροντας κάποια λιχουδιά επιβράβευσης ή με κάποιο χάδι και λεκτικά παράλληλα.

dog toy pic689Εντός του σπιτιού το σκυλάκι θα πρέπει να μάθει τα όριά του για να μην κάνει ζημιές. Στην αρχή όλα θα του φαίνονται παιχνίδι και θα προσπαθήσει να τα δαγκώσει. Προσφέροντάς του κάποιο παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία και το μέγεθός του και επιβραβεύοντας κάθε φορά που ασχολείται με αυτό θα καταλάβει τί επιτρέπεται και τί όχι. Παιχνίδια διαδραστικά όπως το Kong Classic που μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα και λιχουδιές, θα του κινήσουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον και πολύ σύντομα θα ψάχνει μόνο αυτά και θα αφήσει ήσυχα τα έπιπλα του σπιτιού. Μεγαλώνοντας ο σκύλος θα έχει και διαφορετικές ανάγκες σε παιχνίδια.

Σε κάθε περίπτωση η συμβίωση με ένα σκύλο είναι μια μοναδική εμπειρία. Ο σκύλος μπορεί να είναι ένας σύντροφος πιστός για εσάς, αλλά  για τον σκύλο σας εσείς είστε ολόκληρος ο κόσμος του.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.