Ασθένειες Πτηνών, Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Ασθένειες Πτηνών pic849252Τα κατοικίδια σαν ζωντανοί οργανισμοί που είναι ζουν, αναπνέουν, τρώνε και αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, αλλά κάποιες φορές αρωσταίνουν κιόλας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα πτηνά συντροφιάς μας. Άλλα είδη είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες και κάποια έχουν συγκεκριμένες ευαισθησίες, αλλά οποιοδήποτε μπορεί να ασθενήσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Πριν φτάσουμε στις ασθένειες, τα φάρμακα, τις θεραπείες και τις τυχόν απώλειες καλό θα ήταν να μιλήσουμε για την πρόληψη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με σωστή πρόληψη, δεν φτάνουμε στο σημείο να ασθενήσει το πτηνό αλλά και αν συμβεί ξεπερνάει την ασθένεια πολύ πιο εύκολα. Το περιβάλλον στο οποίο ζει το κατοικίδιο παίζει βασικό ρόλο στην καλή του υγεία και στην εμφάνιση ή όχι ασθενειών. Ιδανικά τα πτηνά συντροφιάς θα πρέπει να ζουν σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και με καλό φωτισμό (κάποιες ώρες φυσικό φως τη μέρα είναι απαραίτητο). Ο κύκλος μέρας-νύχτας θα πρέπει να είναι διακριτός και να ακολουθεί τις ώρες της φύσης διότι τα πτηνά είναι φωτοευαίσθητα και πολλές βιολογικές τους λειτουργίες ρυθμίζονται ανάλογα με τις ώρες της ημέρας (πτερόρροια, αναπαραγωγή κλπ). Η καθαριότητα του χώρου τους επίσης είναι πολύ σημαντική. Οι περισσότερες ασθένειες των πτηνών μεταδίδονται και αναπτύσσονται μέσω της κουτσουλιάς τους. Σε ένα καθαρό περιβάλλον αναπτύσονται πιο δύσκολα οι ασθένειες. Βάζοντας άμμο στον πάτο του κλουβιού και καθαρίζοντάς την τακτικά, το πουλί δεν έρχεται σε επαφή με την κουτσουλιά του και βελτιώνεται κατά πολύ η ποιότητα ζωής του.

 

Ασθένειες Πτηνών pic872Στο σωστό περιβάλλον του πτηνού συμπεριλαμβάνεται και η έλλειψη παραγόντων που μπορούν να στρεσάρουν το πτηνό. Το ανοσοποιητικό των πουλιών όταν υπάρχει στρες, από την ύπαρξη στο χώρο άλλου κατοικιδίου ή υπερβολικού θορύβου ή ακόμη και από την έλλειψη παιχνιδιών στους παπαγάλους, δεν λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες. Αν το πτηνό δεν είναι στρεσσαρισμένο το ανοσοποιητικό του λειτουργεί πολύ καλύτερα και μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αν το πουλί στρεσσαριστεί από κάποιο εξωτερικό παράγοντα (πχ πτώση κλουβιού ή μετακόμιση) μπορούμε να του χορηγήσουμε για μερικές μέρες το Tabernil Antistress το οποίο έχει αναλγητικές και βλεννοπροστατευτικές ιδιότητες και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση. Στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που περιέχει αποδίδονται και αντιβακτηριακές ιδιότητες που βοηθούν στον περιορισμό ανάπτυξης αποικιών παθογόνων μικροβίων στον εντερικό σωλήνα, λόγω των στρεσσικών καταστάσεων.

 

Ασθένειες Πτηνών pic3747Η σωστή διατροφή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για να μην ασθενήσει το πτηνό. Ένα καλό και καθαρό μείγμα τροφής είναι απαραίτητο αλλά δεν αρκεί. Η προσθήκη πολυβιταμίνης στο νερό σε τακτά διαστήματα όπως η Tabernil Total ή το Viusid Avis αναπληρώνουν τα τυχόν κενά σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες και την ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού. Τα περισσότερα είδη παπαγάλων έχουν ανάγκη από φρούτα καθημερινά στη διατροφή τους ενώ τα καναρίνια χρειάζονται αυγοτροφή για την πρόσληψη πρωτεϊνών και καλό θα ήταν πριν την απόκτηση κάθε είδους να ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης σωστά για τις ιδιαίτερες ανάγκες στην διατροφή.

Ανά περιόδους οι διατροφικές ανάγκες αλλάζουν σε κάποια είδη. Για παράδειγμα τα καναρίνια έχουν διαφορετικές ανάγκες κατά την διάρκεια της πτερόρροιας και χρειάζονται αυξημένες πρωτεΐνες αλλά και πολλά ιχνοστοιχεία για την αναπλήρωση του πτερώματος. Συγκεκριμένα για αυτή την περίοδο υπάρχει το Tabernil Muda το οποίο περιέχει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός του πτηνού για να αλλάξει πτέρωμα. Υπάρχουν και πιο ήπια συμπληρώματα διατροφής που μπορούμε να δώσουμε όπως το Ενισχυτικό Πτερώματος για Παπαγάλους ή για Καναρίνια της Vitakraft. Την εποχή της πτερόρροιας και για όσο μεγαλώνουν τα νέα πούπουλα των πτηνών καλό είναι να δίνουμε αυξημένους σπόρους λιναρόσπορου οι οποίοι είναι πλούσιοι σε Ω λιπαρά και βοηθούν να βγουν τα νέα φτερά.

Στην περίπτωση ασθένειας στα πτηνά είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε σύντομα ότι κάτι δεν πάει καλά. Μικρές αλλαγές στην συμπεριφορά του πτηνού, το ξαφνικό σταμάτημα του κελαηδίσματος ή το να κοιμάτε το πτηνό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι δείγμα ασθένειας. Όσο πιο σύντομα αντιληφθούμε την ασθένεια και δώσουμε θεραπεία τόσο πιο εύκολα θα ξεπεράσει το πρόβλημά του. Τα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε είναι εντερικά ή αναπνευστικά. Αν παρατηρήσουμε υδαρές κουτσουλιές και φούσκωμα του πτηνού, έχουμε εντερικό πρόβλημα και ανάλογα με την περίπτωση πρέπει να δωθεί ανάλογη θεραπεία. Τα εντερικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν σε ένα πτηνό από κοκκίδια, ή κάποιο βακτήριο. Για την πρόληψή τους πρέπει να έχει υγιή εντερική χλωρίδα το πτηνό κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με προβιοτικά, ενώ θεραπεία γίνεται με αντιβίωση έπειτα από συμβουλή γιατρού.

Αν παρουσιαστεί κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα στο πτηνό αυτό γίνεται αντιληπτό από το άκουσμα του πτηνού. Συνήθως ακούμε ένα συριγμό κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το πουλί μπορεί να κάνει ήχο σαν να φτερνίζεται στην προσπάθειά του να αναπνεύσει. Κάποιοι μεγαλύτεροι παπαγάλοι μπορεί να παρουσιάσουν ακόμη και εκροή υγρού από τα ρουθούνια. Ένα περιβάλλον καθαρό από σκόνες και χωρίς ρεύματα κρύου αέρα ή μεγάλη διαφορά κρύου-ζέστης μέσα στη διάρκεια της ημέρας βοηθάει για την πρόληψη των αναπνευστικών προβλημάτων. Σε περίπτωση που αντιληφτείτε αναπνευστικό πρόβλημα στο πτηνό θα πρέπει να το εξετάσει πτηνίατρος και να δώσει την απαραίτητη αγωγή. Κάποιες φορές (συνήθως λόγω ελλειπούς καθαριότητας) εμφανίζεται ποδάγρα στα πόδια την οποία την καταλαβαίνουμε από την υφή του ποδιού (φαίνεται σαν λέπια στο πόδι) και καταπολεμάται εύκολα με τακτικές επαλλήψεις με Tabernil Pomada. Η ποδάγρα οφείλετε σε ακάρι το οποίο ζει και τρέφεται με το κεράτινο μέρος του ποδιού και μεταδίδεται έσω των πατήθρων. Για αυτό πρέπει όσο διαρκεί η θεραπεία να απολυμαίνονται οι πατήθρες καθημερινά.

Ασθένειες Πτηνών pic84232Τα περισσότερα είδη κατοικίδιων πτηνών είναι αρκετά ανθεκτικά σε όλες τις ασθένειες που προαναφέραμε και αν τηρείτε όσα γράφτηκαν πιο πάνω πολύ πιθανό να μην συναντήσετε ποτέ κάποια ασθένεια. Παρόλα αυτά συγκεκριμένα είδη πτηνών είναι πιο ευαίσθητα και προσβάλλονται πιο εύκολα από συγκεκριμένες ασθένειες. Συνήθως εξωτικά πτηνά τα οποία κατάγονται από μέρη με πολύ διαφορετικές συνθήκες από ότι της Ελλάδας αν εκτεθούν σε κρύο ή πολύ υγρό περιβάλλον κινδυνεύουν να ασθενήσουν. Πτηνά όπως τα Gouldians ή οι παπαγάλοι δεν πρέπει να βιώνουν χειμώνα. Η γνώση για τις ανάγκες του κάθε είδους είναι απαραίτητη για να του προσφέρουμε ότι χρειάζεται και να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε ασθένειες.

 

 

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.