Τα χαμστεράκια αν και παρεξηγημένα στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παίρνουν τη θέση που τους αξίζει στις καρδιές των φιλόζωων. Το χάμστερ είναι από τα μικρότερα σε μέγεθος κατοικίδια κι έτσι ιδανικά για περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετός χώρος για ένα μεγάλο κουνελόκλουβο. Παρά το μικρό του μέγεθος το χαμστεράκι είναι πολύ δραστήριο (κυρίως κατά τις βραδινές ώρες) και πάρα πολύ έξυπνο ζώο. Παρόλο που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν το χάμστερ μπορεί να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον άνθρωπό του. Για να κρατήσουμε ένα χαμστεράκι βέβαια όσο εύκολο κι αν είναι στη συντήρησή του πρέπει να γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες του αλλά και τις συνήθειές του.
Χάμστερ
Το χαμστεράκι από τη φύση του είναι νυχτόβιο ζώο που περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε λαγούμια κάτω από το έδαφος. Τη νύχτα βρίσκει την τροφή του και την αποθηκεύει στη φωλιά όπου τρώει τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα. Στο κλουβί πολλές φορές βλέπουμε αυτές τις συνήθειες και παρατηρούμε το χαμστεράκι να κουβαλάει την τροφή του στην κρυψώνα του ή να σκάβει μέσα στο πριονίδι και να βάζει εκεί την τροφή του. Για να ικανοποιούνται αυτά τα ένστικτα του χάμστερ πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιο σπιτάκι – κρυψώνα μέσα στο κλουβί και το υπόστρωμα να είναι αρκετό ώστε να μπορεί να χωθεί ολόκληρο κάτω από αυτό. Καλό είναι την τροφή που του προσφέρετε καθημερινά να την τοποθετείτε σε ειδικό πιατάκι (φαρδύ για να μην αναποδογυρίζει εύκολα). Πολλοί σκέφτονται ότι αφού έτσι κι αλλιώς η τροφή θα καταλήξει στο υπόστρωμα δεν χρειάζεται πιάτο. Η αλήθεια είναι ότι προσφέροντας την τροφή στο πιατάκι το χάμστερ το βλέπει σαν την αποθήκη του και μειώνεται έτσι η επιθυμία να κρύβει συνεχώς ότι του προσφέρουμε. Επίσης τοποθετώντας την τροφή σε πιατάκι είναι ευκολότερο να ελέγχουμε τί επιλέγει να φάει και τί αφήνει το χάμστερ.
Τροφή
Το χάμστερ είναι παμφάγο ζώο, χρειάζεται μια ποικιλία σπόρων και φρούτων καθημερινά αλλά χρειάζεται και πρωτεΐνη κυρίως αν είναι μικρό σε ηλικία ή θηλυκιά με μικρά. Η βασική τροφή του, προσφέρει τους σπόρους και τα αποξηραμένα φρούτα που είναι απαραίτητα αλλά μπορείτε να του δίνετε συμπληρωματικά βρασμένο αυγό σε μικρή ποσότητα κυρίως αν ανήκει στις κατηγορίες που προαναφέραμε. Προσοχή θέλουν οι νωπές τροφές όπως το αυγό να μην μένουν στο κλουβί για μεγάλο διάστημα γιατί αλλοιώνονται γρήγορα. Επίσης πολλοί ιδιοκτήτες δίνουν λάδι σολομού (1-2 σταγόνες πάνω από τους σπόρους) μία ή δύο φορές την εβδομάδα σαν συμπλήρωμα στη διατροφή του χάμστερ. Οι γνώμες σχετικά με την ώρα που πρέπει να προσφέρουμε τροφή στο χάμστερ ποικίλουν, κάποιοι ισχυρίζονται πως επειδή είναι νυκτόβιο πρέπει τα ταΐσματα να γίνονται νύχτα. Όμως το χάμστερ τσιμπολογάει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, οπότε το πιατάκι του θα πρέπει να είναι συνεχώς γεμάτο. Μπορείτε να γεμίζετε το πιατάκι του το πρωί και το απόγευμα να ελέγχετε και να συμπληρώνετε αν χρειάζεται φρέσκια τροφή. Για την ποσότητα της τροφής μην ανησυχείτε γιατί το χάμστερ θα φάει όσο χρειάζεται. Από το διαιτολόγιο του χάμστερ θα πρέπει να απουσιάζει η ζάχαρη, η σοκολάτα και άλλα πράγματα που καταναλώνουμε εμείς γιατί δεν προσφέρουν κάτι διατροφικά αλλά μπορεί να κάνουν ζημιά στο κατοικίδιό σας.
Διαμονή
Το κλουβάκι του χάμστερ στην πραγματικότητα δεν πρέπει να είναι κλουβάκι αλλά ένα ευρύχωρο κλουβί με χώρο για τρέξιμο και δραστηριότητα. Όπως είπαμε τα χαμστεράκια είναι πολύ δραστήρια ζώα. Εκτός από τον άφθονο χώρο καλό είναι να υπάρχει και μια ρόδα για τρέξιμο μέσα στο κλουβί για να εκτονώνει την ενέργειά του. Στη φύση αυτά τα ζωάκια διανύουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά για να βρουν τροφή. Το καλό με τα χάμστερ είναι πως όταν μιλάμε για ευρύχωρο κλουβί αναλογικά με το μικρό τους μέγεθος ένας χώρος με 40-50 εκατοστά μήκος με δύο ορόφους κατάλληλα διαμορφωμένους τα καλύπτει. Φυσικά όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερο. Ένα πολύ έξυπνο αξεσουάρ για τα χαμστεράκια είναι η ειδική μπάλα με την οποία μπορούν να κάνουν βόλτες εκτός κλουβιού χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να τα πατήσετε ή να τα χάσετε μέσα στο σπίτι. Το υπόστρωμα στο κλουβί θα πρέπει να είναι παχύ για να μπορούν τα ζωάκια να σκάβουν μέσα σε αυτό και καλό είναι να αποφύγετε τους συρμάτινους πάτους στο κλουβί γιατί υπάρχει κίνδυνος το χαμστεράκι να τραυματίσει τα πόδια του ανάμεσα στα σύρματα.
Λιχουδιές και Παιχνίδια
Εκτός από τη βασική τροφή τους τα χάμστερ πρέπει να έχουν πάντα πρόσβαση σε πέτρα ασβεστίου από την οποία λαμβάνουν ασβέστιο και ιχνοστοιχεία ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το μήκος των δοντιών τους. Στα δόντια κάνουν καλό επίσης και ξύλινα ή σχοινένια παιχνίδια ή παιχνίδια από λούφα τα οποία τα χαμστεράκια τα ροκανίζουν κι έτσι δεν μεγαλώνουν υπερβολικά τα δόντια τους. Προσοχή να μην βάλετε στο κλουβί οτιδήποτε το οποίο θα μπορούσε να είναι τοξικό αν φαγωθεί γιατί τα χάμστερ έχουν την τάση να ροκανίζουν τα πάντα. Εκτός από παιχνίδια υπάρχουν και λιχουδιές κατάλληλες για χάμστερ οι οποίες βοηθάνε αν τις χρησιμοποιείτε τακτικά να πλησιάσετε το κατοικίδιό σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του. Για να συμβεί αυτό πρέπει η λιχουδιά να είναι κάτι ιδιαίτερο σαν γεύση που δεν έχει στην καθημερινή διατροφή του και να το αφήνετε να την παίρνει πάντα από το χέρι σας. Συνήθως από την πρώτη φορά θα πλησιάσει διστακτικά το χαμστεράκι να μυρίσει αυτό που κρατάτε και αν έχετε λίγη υπομονή σύντομα θα πάρει τη λιχουδιά από το χέρι σας. Σταδιακά το χαμστεράκι θα συνδυάσει το χέρι με την προσφορά τροφής και θα πάψει να είναι διστακτικό ή επιφυλακτικό απέναντί σας.