Διατροφή Καναρινιών

σπόροι καναρινιούΑν και τα καναρίνια είναι από τα πιο διαδεδομένα πουλιά και τα βρίσκουμε στα περισσότερα σπίτια, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες τους. Πολλές φορές (ακόμη και σήμερα) ακούμε ανθρώπους να ταΐζουν τα καναρίνια σκέτο ασπούρι (κεχρί) ή καναβούρι και στην καλύτερη περίπτωση να ταΐζουν το βασικό μείγμα τροφής των καναρινιών το οποίο αν και προσθέτει μια ποικιλία σπόρων στη διατροφή των πτηνών δεν αρκεί για να λάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Αν μιλήσουμε κιόλας για διαφορετικές ανάγκες στη διατροφή ανάλογα και με την εποχή κάποιοι ίσως πέσουν από τα σύννεφα.

Βασικό μείγμα τροφής.

Σαν σποροφάγο πτηνό που είναι το καναρίνι θα αρχίσουμε το άρθρο μας από το βασικό μείγμα τροφής το οποίο φυσικά αποτελείται από διάφορους σπόρους. Οι πιο βασικοί σπόροι της διατροφής του είναι ο καναρινόσπορος (κεχρί), το ρούψεν, το νίζερ, ο λιναρόσπορος, το καναβούρι και η βρώμη. Ένα μείγμα για το καναρίνι πρέπει να έχει τουλάχιστον αυτούς τους σπόρους, στις κατάλληλες αναλογίες για να καλύψει την βασική του διατροφή. Πέρα από αυτούς πολλοί ακόμη σπόροι μπορεί να υπάρχουν σε ένα μείγμα, όπως παπαρουνόσπορος, υβρίδιο ψιλού ηλιόσπορου, αγκάθι μαρίας, περίλλα κλπ.

σποροι λιναριΤο μείγμα ανάλογα την εποχή και τις συνθήκες πρέπει να αλλάζει γιατί τα πουλιά έχουν διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Το χειμώνα τα πουλιά είναι σε ηρεμία και αν τα έχουμε μέσα στο σπίτι όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές η τροφή τους θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες. Αν τα πουλιά τα διατηρούμε σε μη θερμαινόμενο χώρο όπου οι θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά κατά τη διάρκεια του χειμώνα τότε καλό είναι να προσθέτουμε στο βασικό μείγμα ένα ποσοστό λιπαρών σπόρων (καναβούρι, νίζερ, λιναρόσπορο κλπ) ώστε να αναπληρώνουν τις θερμίδες που ξοδεύουν λόγω του κρύου περιβάλλοντος. Την άνοιξη τελειώνει η περίοδος ηρεμίας των καναρινιών και εισέρχονται στην περίοδο αναπαραγωγής. Τα πτηνά αυτή την εποχή χρειάζονται μεγαλύτερη ποικιλία σπόρων, περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή τους μέσω της αυγοτροφής, αλλά και φρέσκα φρούτα ή φυτρωμένους σπόρους για να μπουν στην περίοδο αναπαραγωγής. Την άνοιξη καλό είναι να εμπλουτίζουμε τη διατροφή των πτηνών ακόμη κι αν δεν πρόκειται να ζευγαρώσουν (Για περισσότερες πληροφορίες για την αναπαραγωγή των καναρινιών πατήστε ΕΔΩ). Ο οργανισμός τους θα προετοιμαστεί για αναπαραγωγή έτσι κι αλλιώς και για αυτό μέσω της διατροφής πρέπει να τους προσφέρουμε όσα θρεπτικά στοιχεία θα χρειαστούν. Το καλοκαίρι όταν αρχίσουν οι ζέστες η διατροφή των πουλιών πάλι γίνεται πιο ελαφριά μέχρι την πτερόρροια τέλος καλοκαιριού όπου τα καναρίνια θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τόσο πρωτεΐνες όσο και ωμέγα λιπαρά (στα οποία είναι πολύ πλούσιος ο λιναρόσπορος) για να αναπτύξουν το νέο τους φτέρωμα. Αυτή την περίοδο καλό είναι να προσφέρουμε και κάποια πολυβιταμίνη ειδική για την περίοδο της πτερόρροιας. Από τη στιγμή που θα τελειώσει η πτερόρροια στις αρχές του φθινωπόρου και μέχρι να ψυχράνει ο καιρός ξεκινάμε την αλλαγή της διατροφής μέχρι να φτάσουμε στο ελαφρύ μείγμα του χειμώνα.

πουλι pic4284Βλέπουμε από όλα αυτά ότι η διατροφή των καναρινιών είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να δίνουμε ένα μείγμα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και μερικές λιχουδιές. Το βασικό μείγμα χρειάζεται όπως και οι λιχουδιές, αρκεί να είναι ποιοτικές χωρίς να περιέχουν ζάχαρη και αλεύρι αλλά χρειάζονται και όλα όσα προαναφέραμε ανάλογα με την εποχή και το περιβάλλον του καναρινιού.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.