Ζωοτόκα Ψάρια

Ζωοτόκα Ψάρια pic4534Μια ιδιαίτερη κατηγορία ψαριών ενυδρείου είναι τα ζωοτόκα ψάρια. Τα ζωοτόκα είναι είδη ανθεκτικά που προσαρμόζονται σε διαφορετικές συνθήκες, με προτίμηση (στις περισσότερες περιπτώσεις) σε σκληρό νερό πολλές φορές και με προσθήκη αλατιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν ιδανικά για τον αρχάριο ενυδρειόφιλο λόγω της ευκολίας διατήρησής τους. Είδη όπως τα Guppies, τα Platys, οι Ξιφοφόροι και τα Molly, είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα ψάρια ενυδρείου. Πολλές φορές βλέπουμε και διασταυρώσεις αυτών με τις πιο συχνές να είναι αυτές των Ξιφοφόρων με Platys. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα των ζωοτόκων ψαριών είναι ότι δεν γεννάνε αυγά αλλά κατευθείαν γόνο. Αυτό τα κάνει πολύ εύκολα στην αναπαραγωγή και ακόμη πιο ελκυστικά για τον αρχάριο χομπίστα. Έτσι χωρίς πολύ κόπο θα μπορέσουμε να έχουμε γεννητούρια μέσα στο ενυδρείο μας.

Ένα ενυδρείο με ζωοτόκα ψάρια θα πρέπει να έχει νερό με βασικό pH και σκληρότητα πάνω από 5GH, σε πιο μαλακό νερό τα ζωοτόκα παρουσιάζουν ανορεξία και κολλημένα πτερύγια και μετά από μερικές μέρες ψοφάνε. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας πάντως το νερό είναι αρκετά σκληρό και δεν υπάρχει πρόβλημα για τα ζωοτόκα. Παρά την ευκολία διατήρησης και την μεγάλη προσαρμοστικότητά τους τα ζωοτόκα θέλουν άριστες συνθήκες νερού και είναι πολύ ευαίσθητα σε κακής ποιότητας νερό με ανεβασμένη αμμωνία ή νιτρικά. Έτσι πρέπει να δώσετε μεγάλο βάρος στη σωστή φίλτρανση του ενυδρείου με τα ζωοτόκα και στον φόρτο του ενυδρείου. Επίσης να λάβετε υπόψην και τον γόνο που πολύ σύντομα θα εμφανιστεί.

GUPPY GOURMET pic34623Σε καινούριο ενυδρείο θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε ζωντανά βακτήρια για την εκκίνηση της βιολογίας του φίλτρου. Από τροφές όλα τα είδη ζωοτόκων θα δεχτούν εύκολα τις έτοιμες τροφές σε φυλλαράκι. Για τα guppies συγκεκριμένα υπάρχει η Guppy Gourmet η οποία είναι εξειδικευμένη για τις ανάγκες του guppy. Συμπληρωματικά μπορείτε να προσφέρετε Tubifex καθώς και πολυβιταμίνες στο νερό ή στην τροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού των ψαριών σας.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου τα ζωοτόκα ψάρια αναπαράγονται πολύ εύκολα επειδή  τα θηλυκά γεννούν κατευθείαν γόνο. Τα ζωοτόκα κάνουν αυγά τα οποία γονιμοποιούνται μέσα στο σώμα της θηλυκιάς και βγαίνουν από μέσα της μετά την εκκόλαψη. Η αναπαραγωγή τους γενικά γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όμως επειδή τα ενήλικα ψάρια βλέπουν το γόνο σαν τροφή θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γεννήστρα για να παραμείνουν ασφαλή τα μικρά ή κάποιο μικρό ενυδρείο ειδικά για το γόνο. Είτε στη γεννήστρα είτε στο ενυδρείο το θηλυκό θα πρέπει να μπαίνει πριν γεννήσει. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει κάποιο χώρισμα στο κάτω μέρος από το οποίο δεν θα περνάει ενήλικο ψάρι. Έτσι ώστε να μένουν εκεί τα μικρά και να κρύβονται. Αν αφήσετε τα ψάρια να αναπαράγονται ελεύθερα χωρίς τη χρήση γεννήστρας καλό είναι να υπάρχουν πολλά πυκνά φυτά και κρυψώνες στο ενυδρείο ώστε να έχουν πιθανότητες επιβίωσης τα μικρά.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.