Ιστορία, Κατηγορίες και Ράτσες Καναρινιών

καναρίνι pic48239572Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μαγευτεί από τα καναρίνια, τόσο για το όμορφο κελάηδησμά τους, όσο και για τα εντυπωσιακά χρώματα. Σήμερα το καναρίνι είναι το πιο διαδεδομένο κατοικίδιο πτηνό κι αυτό οφείλεται στην εντυπωσιακή του εμφάνιση και τη μοναδική φωνή του.

Τα καναρίνια είναι από τα πρώτα πτηνά που άρχισαν να εκτρέφονται από τον άνθρωπο. Για πρώτη φορά ήρθαν στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα μέσω Ισπανικών πλοίων που εξερευνούσαν τις κανάριες νήσους. Μετά από 500 και πλέον χρόνια εκτροφής το άγριο αρχέγονο καναρίνι πολύ λίγο μοιάζει με τα πολύχρωμα καναρίνια που έχουμε σήμερα στα σπίτια μας. Με την εκτροφή του καναρινιού αναπτύχθηκαν και οι διαφορετικές ράτσες του.

Γενικά τα καναρίνια σήμερα χωρίζονται σε Καναρίνια Εμφάνισης, Καναρίνια Χρώματος και Καναρίνια Φωνής και σε κάθε κατηγορία από αυτές υπάρχουν διάφορες ράτσες και ποικιλίες καναρινιών. Κάθε ράτσα εκτρέφεται σύμφωνα με τα πρότυπά της και ο εκτροφέας έχει και τους ανάλογους στόχους. Για το κελάηδισμά τους εκτρέφονται μόνο τα καναρίνια φωνής αν και όλα τα αρσενικά καναρίνια κελαηδάνε. Τα καναρίνια Χρώματος εκτρέφονται με σκοπό να αναδείξουν τα διαφορετικά χρώματα κάθε ποικιλίας, ενώ τα καναρίνια εμφάνισης δεν δίνουν βάση τόσο στο χρώμα όσο στο σωματότυπο της κάθε ράτσας. Εκτός από τις κατηγορίες αυτές και τις ράτσες υπάρχουν και τα κοινά καναρίνια που συνήθως τα αποκαλούμε αηδονόφωνα λόγω της δυνατής και μελωδικής φωνής τους. Αυτά τα καναρίνια μπορεί να έχουν οποιοδήποτε χρώμα ή σωματότυπο και δεν ανήκουν σε κάποια ράτσα αλλά μαγεύουν το ίδιο με τη φωνή και την ομορφιά τους.

Καναρίνια Τύπου ή Εμφάνισης

Στα καναρίνια τύπου ανήκουν αρκετές ιστορικές ράτσες καναρινιών όπως τα Yorkshire, τα Gloster, τα Border και άλλα. Σε αυτήν την κατηγορία τα πτηνά εμφανίζουν ιδιαίτερα πτερώματα ή σωματότυπο. Καναρίνια τεράστια όπως το Παριζιάνικο Σγουρό ή μικροσκοπικά σχεδόν ολοστρόγγυλα με πολύ πλούσιο και μαλακό πτέρωμα όπως το Gloster της παραπάνω φωτογραφίας ανήκουν στα καναρίνια εμφάνισης και κερδίζουν τις εντυπώσεις με την εμφάνισή τους. Αν και πολύ εντυπωσιακά τα καναρίνια τύπου πολλές φορές θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση και πολύ προσοχή. Καναρίνια με πολύ μαλακό φτέρωμα όπως τα Norwich, τα Gloster, τα Fife Fancy και τα Border πολλές φορές περνάνε δύσκολη πτερόροια και χρειάζονται τακτικά μπάνια και πολυβιταμίνες που να ενισχύουν το φτέρωμα ώστε να μην παρουσιάσουν κύστες. Προσοχή θέλουν και οι μεγαλύτερες σε μέγεθος ράτσες όπως τα Yorkshire και τα Norwich. Σε αυτά τα πουλιά πρέπει να παρέχουμε ένα άνετο και ευρύχωρο κλουβί και πιο χοντρά κλαδάκια για να μην ταλαιπωρούνται τα πόδια τους. Τα κλασσικά μικρά κλουβάκια που κρατάνε συνήθως τα κοινά καναρίνια θα οδηγήσουν σε σπασμένες ουρές και στρεσσαρισμένα πουλιά. Όπως βλέπουμε τα καναρίνια εμφάνισης μπορεί να είναι πανέμορφα και εντυπωσιακά αλλά δεν απευθύνονται σε άπειρους. Για να τα συντηρήσετε πρέπει να μελετήσετε τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε ράτσας πριν τα αποκτήσετε.

χρώματα καναρινιών pic648264Καναρίνια Χρώματος

Κόκκινα, Κίτρινα, Λευκα καναρίνια αλλά και Καφέ ή Γκρι στο χρώμα του Αχάτη ανήκουν στην κατηγορία του χρώματος. Με παραπάνω από 200 διαφορετικές ποικιλίες και συνδυασμούς χρωμάτων είναι σίγουρα η πιο πολυπληθής κατηγορία καναρινιών. Σε αυτά τα καναρίνια ο σωματότυπος είναι ίδιος σε όλες τις ποικιλίες αλλά τα χρώματα διαφέρουν πολύ και μάλιστα υπάρχουν πολύ αυστηρά κριτήρια για την κάθε ποικιλία. Από αυτή την κατηγορία προέρχονται και τα περισσότερα κοινά καναρίνια που αναφέραμε προηγουμένως. Τα καναρίνια χρώματος δεν παρουσιάζουν τις δυσκολίες των καναρινιών εμφάνισης αλλά έχουν και αυτά τα μικρά μυστικά τους για να αναδεικνύεται το χρώμα και η ομορφιά τους. Τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα για παράδειγμα όπως τα Κόκκινα Μωσαϊκού, τα Κόκκινα λιποχρωμικά τα Κόκκινα Αχάτη και άλλα χρειάζονται ειδική διατροφή και συμπληρώματα για να διατηρήσουν το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Τα περισσότερα πτηνά παράγουν το κόκκινο χρώμα από τις καροτίνες που λαμβάνουν μέσω της τροφής τους. Με το μείγμα τροφής που τρώνε όμως τα κατοικίδια πτηνά δεν λαμβάνουν αρκετές καροτίνες ώστε να αποκτήσουν ένα έντονο, βαθύ κόκκινο χρώμα. Για αυτό το λόγο υπάρχουν συμπληρώματα και ειδικές αυγοτροφές που προσφέρουν καροτίνες στα πουλιά. Επίσης η διατροφή των καναρινιών κόκκινου παράγοντα είναι λίγο διαφορετική από των υπόλοιπων καναρινιών. Το ρούψεν είναι ένας σπόρος που υπάρχει στα περισσότερα μείγματα, όμως έχει την ιδιότητα να τονίζει το κίτρινο χρώμα των πτηνών, έτσι στα μείγματα για καναρίνια χρώματος απουσιάζει εντελώς. Τα καναρίνια χρώματος είναι εντυπωσιακά τόσο στην εμφάνιση, όσο και στο κελάηδισμά τους και σε γενικές γραμμές δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε σχέση με ένα κοινό καναρινάκι.

Καναρίνια Φωνής

Στα Καναρίνια Φωνής ανήκουν τα Harz Roller, Mallinois και Timbrado. Η φωνή ήταν το πρώτο χαρακτηριστικό γνώρισμα των καναρινιών που προσέλκυσε τον άνθρωπο. Έτσι πολύ σύντομα εμφανίστηκαν και τα πρώτα “εξειδικευμένα” καναρίνια φωνής που ήταν τα Harz Roller. Τα Harz προέρχονται από την Γερμανία και εμφανίστηκαν γύρω στο 1900. Είναι χαμηλόφωνη ράτσα με πολλά γυρίσματα στη φωνή. Από αυτή τη ράτσα προήλθαν και τα Malinois καναρίνια, επίσης χαμηλόφωνα αλλά με διαφορετικές φωνές που προέρχονται από το Βέλγιο. Τα Timbrados είναι πιο πρόσφατη ποικιλία καναρινιών και είναι τα μόνα καναρίνια φωνής με δυνατό κελάηδισμα.

Οι εκτροφείς καναρινιών φωνής δεν δίνουν τόση σημασία στο χρώμα των πουλιών που εκτρέφουν, αφού επιλέγουν τους γεννήτορες με μοναδικό κριτήριο τη φωνή τους. Έτσι τα περισσότερα Harz και Mallinois είναι κίτρινου χρώματος και τα περισσότερα Timbrados πράσινα, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό για την κάθε ράτσα. Τα καναρίνια φωνής δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε σχέση με ένα κοινό καναρίνι, κάτι που τα κάνει πιο εύκολα στη διατήρησή τους σαν κατοικίδια. Αν σας ελκύουν περισσότερο οι φωνές από ότι το χρώμα των πουλιών τότε σε αυτήν την κατηγορία ίσως βρείτε το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς.

Ότι ράτσα και να επιλέξετε, με όποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα καναρίνια είναι σίγουρο ότι θα σας κρατήσουν υπέροχη συντροφιά με το κελάηδισμά τους και θα σας εκπλήξουν με την ευκολία διατήρησής τους.

Αποδοχή cookies και συναίνεση των όρων χρήσης της σελίδας.